Kulturno-Istorijski spomenici

Hadži-Prodanova pećina

Hadži-Prodanova pećina je dobila ime po Karađorđevom vojvodi koji je u pećinu sklanjao zbegove. Nalazi se u dolini Rašćanske reke,( pa je zbog toga zovu i „Rašćanska pećina“- raniji naziv „Šljepaja“), udaljena 7. kilometara od Ivanjice na putu za Guču na nadmorskoj visini oko 600 metara.

Pročitaj više

Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene

Nalazi se u centru Ivanjice. Podignuta je 1836-1838. godine,tri godine posle formiranja varošice. Jedini je objekat iz tog doba u Ivanjici. Preživela je dva požara u kojima je izgorela čitava varoš. Živopisana je 1862. godine i živopis je u celini očuvan. Živopisao je slikar Dimitrije Posniković.

Pročitaj više

Kameni most

Kameni most na reci Moravici

Za posetioce Ivanjice od posebnog interesa je kameni most na Javorsko – Dragačevskom putu. Predstavlja najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala. Gradili su ga italijanski majstori 1904-1906. godine sa ivanjičkim preduzimačem Blagojem Lukovićem od velikih kamenih blokova.

Pročitaj više

Spomenilk Generalu Draži Mihajloviću

Spomenik Đeneralu Draži Mihajloviću

Nalazi se u centru grada, podignut je aprila 2003. godine u znak pažnje legendarnom vođi Ravnogorskog pokreta u II svetskom ratu (đeneralu i komandantu jugoslovenske Kraljevske vojske u otadžbini). Pored spomenika se nalazi dom (Čičin dom) sa idejom da preraste u Ravnogorsku biblioteku i muzej Ravnogorskog pokreta.

Pročitaj više

Spomenik Revolucije

Spomenik Revolucije

Lociran je u samom centru Ivanjice. Delo je poznatog likovnog stvaraoca i revolucionara Đorđa Andrejevića – Kuna. Spomenik je u stvari mozaik veličine 5×2,4 m, i prikazuje ustanak, borbu i pobedu protiv okupatora.

Pročitaj više

Palibački grob

Palibački grob

Crkva Lazarica – nalazi se na brdu iznad Ivanjice na 780 mnadmorske visine, 4 km od grada. Prema predanju na ovom mestu je sahranjen Boško Jugović. “Pre 40-50 godina kažu da je došao od nekuda u Stari Vlah jedan čovek koji je našao jedan grobni kamen i razvaline od crkve u planini više Ivanjice i kazao ljudima: – Ovo je grob Boška Jugovića.

Pročitaj više

Manastir Kovilje

Manastir Kovilje

Hram se nalazi u selu Smiljevac, na 25 km jugozapadno od Ivanjice. Izgrađen je u steni pored reke. Ime potiče od istoimenog sela podno planine Javor. Manastirski kompleks čine dve crkve. Prva je posvećena Sv. Arhanđelima Mihailu i Gavrilu, a druga Sv. Nikoli. Crkva posvećena Sv. Arhanđelima smeštena je u pećinskom delu stene.

Pročitaj više

Manastir Pridvorica

Nalazi se u Pridvorici, 28 km jugoistočno od Ivanjice. Po arhitektonskim karakteristikama tipičan je predstavnik srednjovekovne raške škole. Pominje se u Nemanjinoj povelji, što znači da je veoma stara. U Nemanjinoj povelji datoj manastiru Studenica navodi se kao manastir u kome su boravile monahinje. Njen živopis je uništen.

Pročitaj više

Rimski most

U selu Kumanica na 16-tom km jugozapadno od Ivanjice u pravcu prema planini Golija u blizini stare zapuštene vodenice–potočare, nalazi se stari kameni most preko reke Moravice. Reka Moravica je u stvari Zapadna Morava u svom gornjem toku kroz Ivanjicu i više prema Goliji i nastaje od dva izvora koji izviru.

Pročitaj više

Spomenik Majoru Iliću

U prvom oslobodilačkom (Javorskom) ratu 1876. godine srpska vojska nije imala mnogo uspeha. Porazna je bila Kalipoljska bitka 24 juna 1876. godine. U drugim bitkama vođenim u avgustu srpska vojska uspela je da zaustavi turska napredovanja. U tim borbama posebno se istakao major Mihailo Ilić koji je predvodio Moravičane.

Pročitaj više

Krajputaši

Pre mnogo godina seoski klesari u zapadnoj Srbiji su u meki kamen peščar urezivali likove vojnika koji su umrli tamo negde na bojištima borivši se za Srbiju u Prvom i Drugom srpskom ustanku, kao i u Prvom svetskom ratu, a najbliži su onda to postavljali kraj puteva.

Pročitaj više