SELA

Seoska domaćinstva u okolini Ivanjice imaju mogućnost da ponude kompletan pansion i uključe goste u turizam vezan za posebna interesovanja kao na primer poljoprivredne radove što i čine (branje malina, skupljanje sena itd.), zatim lov i ribolov preko Lovačkog udruženja i Udruženja sportskih ribolovaca opštine Ivanjica, planinarenja, branja šumskih plodova i lekovitog bilja i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi. Što se tiče lova treba napomenuti da su predeli Ivanjice nastanjeni divljim životinjama i to zec, lisica, srna, divlja svinja, medved, tetreb, jarebica, orao itd. Na Goliji je prisutan i zakonom zaštićen „beloglavi sup“. Reke Ivanjičkog područja su bogate raznovrsnom ribom. U rekama, kojih inače u Ivanjici ima u dužini od oko 250 km, stanuju najviše potočna pastrmka, potočna mrena (krkuša), jošanka, pljata, lipen itd.

Međurečje

Međurečje

MEĐUREČJE su selo koje se nalazi na najnižim obroncima planine Golije, između reka Moravice i Nošnice, na nadmorskoj visini od 550 m. Udaljeno je od Ivanjice 9 km. Prirodni ambijent čine livade i listopadne šume koje se smenjuju, a dopunjuju ih bistri tokovi Moravice i Nošnice. Obe reke obiluju pastrmkom potočarom, a Međurečje je nekada bilo poznato po uzgoju kalifornijske pastrmke.

Katići

Katići

KATIĆI su selo koje se nalaze nadomak planine Mučanj. Katići se nalaze na nadmorskoj visini od 1000 m i pružaju mogućnost odmora za sve zaljubljenike sela, a i one probirljivije goste. Selo karakterišu brižno uređena dvorišta kao i kuće koje su prekrivene čuvenom maćanskom pločom koja se vadi u obližnjem selu Maće.

Meštani ovog sela su tradicionalno gostoprimljivi. Klima ovog područja se odlikuje odsustvom velikih kontrasti usled vetrova koji sprečavaju kako preterano zagrevanje tla leti tako i nagla rashlađenja zimi. Vazduh je besprekorno čist. Pored prirodnih ataktivnosti, ovo područje ima i kulturno-istorijske spomenike, među kojima se ističe Bela Crkva u Brezovi koja se pominje u jednoj povelji cara Dušana (XIV vek). Područje Katića je 2000-te godine proglašeno vazdušnom banjom pa samim tim predstavlja razlog više da posetite ovo selo.

U samom srcu Katića će Vas dočekati ljubazni domaćini „Domaćinstva Obradović“ koji imaju tradiciju dugu 30 godina u bavljenju seoskim turizmom. Domaćinstvo raspolaže sa oko 30 ležaja raspoređenih u 1/2 i 1/3 sobama, kućama za odmor „brvnare“ apartmanskog tipa, sve prve kategorije sa TWC, TV, salom za ručavanje, centralnim grejanjem i malom bibliotekom za svoje goste, zabavnim parkom, bazenom, obeleženom stazom za šetnju i mnogim drugim sadržajima koji odmor ovde čine nezaboravnim. Pored čistog vazduha i zdrave domaće hrane ljubazni domaćini će Vas uputiti da obiđete najlepše delove ovog mesta, i kod meštana ovog sela kupite nadaleko poznat sir i kajmak sa ovog područja. Takođe se možete uključiti u poljoprivredne radove (branje malina i sl.) i branje šumskih plodova za slatko.

Selo Lisa

Lisa

Selo LISA je udaljeno od Ivanjice 9 km i nalazi se na regionalnom putu Čačak – Ivanjica, preko Guče na nadmorskoj visini od oko 600 m. Selo ima tridesetogodišnju tradiciju bavljenja turizmom.Zatalasani tereni bogati šumom i pašnjacima, komforan smeštaj, raznovrsna hrana i gostoljubivost meštana čine Lisu vrlo interesantnom za turiste. U blizini sela nalaze se Hadži-Prodanova pećina i jezero u Vučkovici. Ovo selo ima oko 35 kreveta I i II kategorije kod nekoliko domaćina.

Kušiči

Kušići

Selo KUŠIĆI se nalaze na obroncima planine Javor. Od Ivanjice je asvaltnim putem udaljeno 25 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 m. Takođe je aktivno uključeno u seoski turizam, odnosno smeštaj gostiju u seoskim domaćinstvima. Posebno je pogodno za boravak gostiju obolelih od astme i bronhitisa zbog svoje idealne nadmorske visine, ruže vetrova, koncentracije jona i prisustva borove šume. Kušići su okruženi listopadnim šumama i planinskim livadama.

U neposrednoj blizini ovog sela (10-tak km) se nalazi istorijski znamenita planina Javor (1520 m.n.v.) koja je bila dugo granica Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine. Još se na ovoj planini mogu videti tragovi srpsko-turskog rata 1876 godine (zidine carinarnice, ostaci karaule i sl.). Na Javoru se nalazi spomenik majoru Iliću koji je tu poginuo braneći Srbiju. U selu Kušići, kao i na obroncima planine Javor se gaji nadaleko čuven „ivanjički krompir“, tako da je poljoprivreda, kao glavno zanimanje žitelja ovog sela, dobila novu dimenziju razvoja dolaskom turista u ovo selo.

Devići

Devići

Selo DEVIĆI su pionir seoskog turizma u Srbiji. Od Ivanjice je asfaltnim putem udaljeno 36 km. Nalazi se na nadmorskoj visini 740m. Devići su ime dobili po devama (kamilama), bilo ih je devet, koje su u ovo skrovito mesto donele blago koje je bilo zakopano ispod temelja gde se nalazi mala crkva. Blago je kasnije iskopano i odneto na drugu stranu. Okolina mesta je bogata šumskim plodovima (jagode, borovnice, maline, kupine itd.). Tu se nalaze i napred pomenuta reka Studenica i Brusnička reka koje su bogate potočnom pastrmkom i lipenom.

Na putu prema ovom selu se nalazi mrestilište potočne pastrmke – jedinstveno u našoj zemlji, tačnije na Braduljičkoj reci. Prirodne retkosti su jezero na Jelaku i slapovi na reci Izubri. U blizini se nalaze i kulturno-istorijski spomenici kao što je manastir Pridvorica kojidatira iz XII veka, „Rimska česma“ u Čečini, ostaci rimskog utvrđenja na lokalitetu Gradina, ostaci radionice za izradu oružja na lokalitetu Samokovo. Pravac prema selu Devići je i pravac prema manastiru Studenica.

Dakle, sela koja su začetnici seoskog turizma u ivanjičkoj opštini, pa i Srbiji ponovo su se našla objedinjena u ponudi Turističke organizacije opštine Ivanjica. Pored pomenutih sela, a po pozivima i zahtevima za kategorizaciju, ponuda će biti dopunjena i novim selima kao što su Močioci (selo iznad Katića), Radaljevo, Šarenik (kod Prilika), kao i selo Bratljevo. Sva ova sela imaju uređena domaćinstva i sa svojom lepotom ne zaostaju za onima koja se godinama bave turizmom.

Jako je važno napomenuti i to da se do svih ovih sela može stići automobilom i autobusom i za većinu sela postoje redovne linije.

U svim pomenutim selima domaćinstva su snabdevena kvalitetnom pijaćom vodom u kućama. Sva domaćinstava imaju telefonske priključke, električnu energiju i brz internet.