Projekat – Kulturno-biciklistička ruta

Turistička organizacija opštine Ivanjica je dobila pet bicikala koje će se iznajmljivati, a kroz projekat prekogranične saradnje Kulturno – biciklistička ruta, ruta koja vas upoznaje sa netaknutom prirodom i bogatim kulturnim nasleđem Srbije i Crne gore duž 14 opština u pograničnom području, a koji realizuje Ministarstvo culture I medija Crne Gore, NVO Discover Serbia iz Priboja, Studentska organizacija Saobraćajnog fakulteta iz Beograda (Srbija).

Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) – Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovor o sufinansiranju sredstava Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.
Cilj projekta Kulturno-biciklistička ruta je unapređenje kapaciteta za istraživanje turističkih potencijala u Srbiji i Crnoj Gori uspostavljanjem biciklističke rute koja će istovremeno promovisati i otkrivati nerazvijeno prirodno i kulturno nasleđe pograničnog područja, privući domaće i međunarodne cikloturiste i korisnike EuroVelo ruta kroz Balkan i uticati na ekonomski razvoj kraja kroz koji prolazi biciklističkih ruta.

Ovim projektom uspostavlja se biciklistička ruta dugačka 800 km, koja se proteže kroz 14 opština Crne Gore i Srbije: Pljevlja, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Kolašin, Berane, Rožaje, Tutin, Sjenica, Novi Pazar, Raška, Ivanjica, Nova Varoš i Priboj. Duž rute i na teritoriji ovih oština je identifikovano 40 dragocenih kulturno-istorijskih znamenitosti ovog kraja, među kojima su manastiri Đurđevi stupovi i Gradac, Zavičajni muzej Ganića kula, srednjovekovni grad Jagat i Husein-pašina džamija.

Projekat Kulturno’biciklistička ruta je implementiran u periodu 2021-2023.

U sklopu projekta kupljeno je 65 bicikala koje su raspoređene duž cele Cult Bike rute, dok je 5 bicikala dodeljeno Ivanjici. Bicikli će moći da se rentiraju u jednoj opštini, a ostave u drugoj duž rute.
Zbog najavljene rekonstrukcije glavne ulice u Ivanjici, “Češalj” za bicikle sa biciklima je postavljen na Trgu kod ustanove Dom kulture Ivanjica, pa će nakon završetka radova u glavnoj ulici biti premešten ispred prostorija info centra Turističke organizacije Ivanjice.