20. FESTIVAL SRPSKE IZVORNE PESME U PRILIKAMA,“ PREOBRAŽENjE 2023

Poštovani čuvari narodnog blaga, 20. Festival srpske izvorne pesme održaće se u Prilikama, u četvrtak 17.avgusta, sa ciljem očuvanja tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identita Srbije.

Festival je takmičarskog karaktera i pevačke grupe nadmetaće se za prvo, drugo i treće mesto u konkurenciji muških i ženskih grupa, pored toga žiri proglašava i najbolje soliste u kategoriji muških i ženskih grupa i druge nagrade.

Prijem grupa od 10-12 časova u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama, zatim sledi izvlačenje rednih brojeva po kojima će grupe nastupati, dizanje zastave uz himnu “Šta toradiš Maro“, zajedničko kolo, svečani defile, zajednički ručak i početak programa u 15 časova.
Posle 12 časova, u prostorijama škole, etnomuzikolozi će učesnicima festivala, održati predavanje na temu: „PERSPEKTIVE SRPSKOG TRADICIONALNOG PEVANjA U SAVREMENOM DRUŠTVU “.
U revijalnom delu nastupiće estradna zvezda Jelena Broćić i trubački orkestar Petronijević.
Organizatori festivala su: Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednice Prilike, OŠ “Sreten Lazarević”, KUD „Prilički Kiseljak“, Turistička organizacija Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa“ Stari Vlah“. Pokrovitelji manifestacije: Opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U petak 18.avgusta održaće se festival dečijeg folklora „Svetlost na brežuljku“ a 19. avgusta tradicionalni narodni sabor.

Dobrodošli u Prilike !