DANI IVANJIČKOG KROMPIRA – Katići 2023

IZVEŠTAJ SA MANIFESTACIJE „DANI IVANjIČKOG KROMPIRA“ 2023. GODINA KATIĆI

Već petu godinu za redom u Katićima kod Ivanjice održana je manifestacija u čast čuvenog ivanjičkog krompira ove godine pod nazivom „Dani ivanjičkog krompira“ u organizaciji MZ Brezova, Doma kulture Ivanjica, OŠ „Mićo Matović“ iz Katića i Turističke organizacije Ivanjica pod pokroviteljstvom Opštine Ivanjica.

Uz bogat kulturno-umetnički program, stručno predavanje o krompiru, proizvođači krompira takmičili su se za: najteži i najneobičniji krompir, najveći prinos po hektaru, najvećeg proizvođača krompira i najmlađeg proizvođača krompira.
Pored toga predstavnici škola i vredne srpske domaćice takmičile su se za najbolje spremljeno jelo od krompira, a dodeljene su i druge vredne nagrade.

Manifestacija je počela u četvrtak 26.oktobra u OŠ u Katićima sa početkom u 11:00 časova.

Na desetine proizvođača uzelo je učešće u takmičarskom delu, a žiri je po kategorijama proglasio najbolje.
Najveći proizvođač krompira je Rade Janković, najbolji prinos po hektaru ima Boban Pantelić,  najmlađi proizvođač je Dragan Simenović, pehar za najteži krompir otišao je u ruke Milana Pantelića, a za najneobičniji dodeljen je Vladimiru Sićoviću.

Posetiocima je posebno bio zanimljiv džinovski krompir od preko 2 kilograma i krompir ljubavi, u obliku srca.

Čitavu manifestaciju obogatio je kulturno-umetnički program u kome su učestvovale pevačke grupe sa prostora ivanjičke teritorije i đaci škole domaćina ’’Mićo Matović’’ iz Katića. Organizatori su veoma zadovoljni odzivom ali i kvalitetom izloženog krompira.

Nakon takmičarskog dela usledilo je i stručno predavanje na temu moderna tehnologija proizvodnje krompira, mogućnosti unapređenja prodaje i brendiranja, koje je održao dr Živko Bugarčić.

Ivanjički krompir je zbog svojih kvaliteta od Zavoda za intelektualnu svojinu dobio oznaku geografskog porekla, a ono što ga čini ukusnim jesu odlični klimatski uslovi ovog područja, kao i minimalno tretiranje hemijskim proizvodima.