Seoska domaćinstva u Ivanjici

Malo koji deo Srbije može da se pohvali ovakvom ponudom seoskog turizma.

U našim selima imate priliku da uživate u nestvarnim pejsažima Golije, Mučnja i Javora, dok istovremeno hodate stopama slavnih Nemanjića. Isprepletanost očuvane prirode i važne istorije, prepoznao je i UNESCO, te je ovo danas rezervat biosfere.

U našem kraju nalaze se tri vrlo interesantna jezera. Verovali ili ne, jedno od njih nastalo je nakon velikog zemljotresa u Rumuniji. Potom se ovaj procep na Goliji ispunio vodom, te danas imamo jezero Nebeska suza. Obavezno ih posetite, a o njima više možete saznati ovde.

Devići, Katići, Kušići, Lisa sve su to naša sela u kojima ćete naći tople i srdačne domaćine. Mi smo pioniri seoskog turizma Srbije. Očuvali smo tradiciju, ali smo prihvatili i nove trendove, pa su naša domaćinstva opremljena da odgovore svim zahtevima modernih gostiju.

Ejfrejm (A-frame) kućice, bazeni sa toplom vodom, wellness centri, deo su ponude naših sela. Snažan i pouzdan bežični internet, razlog je zašto sve više digitalnih nomada bira Ivanjicu za rad na daljinu, na svežem vazduhu koji proizvode tri fabrike kiseonika. 

A gde bi bio seoski turizam, da o njemu ne pričamo kroz tradicionalna jela i kuhinju. 

Bogati pašnjaci Golije i Mučnja obiluju sočnom travom, pa ne čudi što su mleko, sir i kajmak ovog kraja posebnog ukusa. Onog kog pamtimo iz detinjstva. Dimljena slanina, pršuta, ručno savijane pite, domaće lepinje i hlebovi sa tvrdom hrskavom koricom…tako se uživa u ivanjičkim selima.

Zato vas pozivamo:

Odmorite se kod nas. Kod Uneska!

Pročistite pluća palninskim vazduhom, prepunim mirisa četinara i planinskog bilja. Uz krišku hleba sa kajmakom u ruci. Napravite šetnju do najvišeg vrha Golije na 1.833 metra nadmorske visine nadmorske visine. Posetite manastire Kovilje i Pridvoricu ili čuveni “Rimski most” u selu Kumanica. I ovo je samo deo vašeg sledećeg odmora. 

Ivanjica je već sve pripremila i željno vas očekuje.