• Dobrodošli

  Dobrodošli

  Turistička organizacija opštine Ivanjica

 • VODOPAD NA MORAVICI

  VODOPAD NA MORAVICI

  Stari vodopad – do skoro vizuelni simbol Ivanjice

 • NUŠIĆIJADA IVANJICA

  NUŠIĆIJADA IVANJICA

  Festival kulture, smeha i zabave

 • JEZERO „NEBESKA SUZA“ NA OKRUGLICI

  JEZERO „NEBESKA SUZA“ NA OKRUGLICI

  Jedno od tri bisera na Goliji - nastalo 1977.godine

 • GOLIJA

  GOLIJA

  Raj za planinare

 • IVANJICA

  IVANJICA

  Panorama grada

 • JAVOR

  JAVOR

  Spomenik majoru Iliću na planini Javor

 • TIČAR JEZERO

  TIČAR JEZERO

  Najlepše i najposećenije jezero na planini Goliji poznato i kao Daićko jezero

turistickivodic1 jezera1 ivanjica pesacenje

 

I V A N J I C A – Nastanak i razvoj

 

-     HATIŠERIFOM 1833 GODINE KNEZ MILOŠ NALAŽE SIMI JAKOVIĆU DA OSNUJE "MORAVIČKU KAPETANIJU" KADA NASTAJE IVANJICA NA MESTU GDE SU RASLE IVE. KNEZ MILOŠ NALAŽE DA SE TU FORMIRA SELO I STAVI U ŠOR.

 

-     IVANJICA JE BILA BLIZU GRANICE SA TURSKOM CAREVINOM TAKO DA SLEDI UBRZAN RAZVOJ VAROŠI, ALI TO SPREČAVA VELIKI POŽAR 1846 GODINE GDE STRADAJU SVE GRAÐEVINE OSIM CRKVE KOJA JE PODIGNUTA 1836 GODINE

 

-     POSLE POŽARA IVANJICA PREMA REGULACIONOM PLANU (1847) DOBIJA OBRISE VAROŠI SA KALDRMISANIM ULICAMA, DVOSPRATNIM KUĆAMA, MEHANAMA, DUĆANIMA, PIJACAMA I OSTALIM SADRŽAJIMA KOJI KARAKTERIŠU TADAŠNJE VAROŠICE.

 

-     1878 GODINE U ČUVENOM JAVORSKOM RATU IVANJICA POSTAJE SABIRNO MESTO ODAKLE SU KRETALE VOJSKE KA JAVORU (GRANICI SA TURSKOM CAREVINOM).

 

-      90-TIH GODINA XIX VEKA IVANJICA JE NAJLEPŠA I NAJRAZVIJENIJA VAROŠ "ERSKE KAPETANIJE" IMA ŠKOLU, BIBLIOTEKU, POŠTU, TELEGRAF, UVELIKO SE TRGOVALO SA STOKOM, SIROM, KAJMAKOM, LUČOM, KATRANOM, VUNOM, ŽITOM I DRUGIM PROIZVODIMA OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA U TO DOBA.

 

-       VAROŠ SE RAZVIJA I 1907 GODINE SE OSNIVA "PRVO AKCIONARSKO ELEKTRIČNO INDUSTRIJSKO DRUŠTVO".

 

-      1911 GODINE NA NIKOLJDAN U IVANJICI SU ZASIJALE PRVE SVETILJKE I TO JE PREDSTAVLJALO PREKRETNICU ZA DALJI RAZVOJ IVANJICE KOJA TADA IMA 1100 STANOVNIKA. IVANJICA JE DOBILA OSVETLENJE POSLE SAMO NEKOLIKO GRADOVA U SRBIJI A PRE ČAČKA I MNOGIH DRUGIH GRADOVA.

 

-    1930 IVANJICA JE PROGLAŠENA ZA KLIMATSKO TURISTIČKO MESTO ZAJEDNO SA DUBROVNIKOM, KOTOROM I CETINJEM.

 

-     30-TIH GODINA XX VEKA U SELU LISA JE OTVOREN RUDNIK ANTIMONA.

 

-    POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA U IVANJICI SU OTVORENA MNOGA PREDUZEĆA, A NEKA OD NAVEDENIH I DAN DANAS POSLUJU (NOVI DANI, JAVOR, METALAC, GRADITELJ, NAPREDAK-kasnije ŠPIK, ITI-IVANJICA).

 

-    1974 GODINE U IVANJICI JE OTVORENA ZEMALJSKA SATELITSKA STANICA "JUGOSLAVIJA".

 

-     2002 GODINE OSNOVANA TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE IVANJICA. TURIZAM OPŠTINE POČEO JE DA SE RAZVIJA UBRZANIM TEMPOM, A TURIZAM POSTAJE JEDAN OD PRIORITETA RAZVOJA OPŠTINE IVANJICA.

 

-      2004 GODINE IVANJIČKI TURISTIČKI POSLENICI OSTVARILI SU VIŠE OD 105 000 NOĆENJA.

 

-      NAREDNIH NEKOLIKO GODINA SU USLEDILE PRIVATIZACIJA UTP "INEX MORAVICA", OBNAVLJANJE SVIH KAPACITETA (SMEŠTAJNIH I UGOSTITELJSKIH) OVOG PREDUZEĆA I FORMIRANJE KOMPANIJE "WESTERN STYLE" KOJA POSTAJE I LIDER U REGIONU PO PRUŽANJU TURISTIČKIH USLUGA.

 

-     SEOSKI TURIZAM ZAUZIMA SVE ZNAČAJNIJE MESTO U TURISTIČKOJ PONUDI OPŠTINE I GRADE SE I UREĐUJU SMEŠTAJNI KAPACITETI U MNOGIM SELIMA IVANJIČKE OPŠTINE, A U SAMOM GRADU NASTAJE VELIKI BROJ LUKSUZNIH APARTMANA I SOBA KOJI SU DOPUNA HOTELSKIM KAPACITETIMA.

 

-     ZDRAVSTVENI TURIZAM JE SVE TRAŽENIJI TURISTIČKI PROIZVOD U IVANJICI, PA SPECIJALNA BOLNICA "ANEMIJA" BELEŽI RAST U TURISTIČKOM PROMETU IZ GODINE U GODINU.

srenfrde

Manastir Kovilje

manastir kovilje

Ivanjica film

Virtuelna prezentacija

vtnn

nusicijada logoNOVI

nusicijada film

Logo opstine ivanjica

logo latinica

login

Danas 42

Juče 187

Ove nedelje 405

Ukupno 864614

Kubik-Rubik Joomla! Extensions